В Бургас започва 15-дневен безплатен киномаратон

Снимка: Лятна сцена "Охлюва"
20 филма от 17 държави ще бъдат прожектирани от 17 до 31 юли. Фестивалът „Дни на европейското кино“ се организира от Европейската комисия и Община Бургас...

15-дневен киномаратон ще запознае жителите и гостите на Бургас с най-доброто от съвременната европейска филмова продукция, създадена през последните няколко години, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от "Фокус".

 

20 филма от 17 държави ще бъдат прожектирани на открито, при вход свободен в дните от 17 до 31 юли.

Фестивалът „Дни на европейското кино“ се организира от Европейската комисия и Община Бургас по повод 5 години членство на страната ни в ЕС. След София, това е първото му издание край морето. Кинофестът ще бъде открит на 17 юли от 20.00 часа с концерт на група „Акага“ и прожекция на хитовия български филм „Кецове“ (2011) на реж. Иван Владимиров и Валери Йорданов.

Филмът, разказващ за шестима младежи, които решават да зарежат напрежението в големия град и да се отправят към един от последните девствени плажове по нашето Черноморие, е избран тематично. Морските истории, в които основна тема са любовта и свободата, заедно с горещите музикални ритми, които ще ни предложат музикантите от „Акага“, обещават силен старт на фестивала.

Откриването ще се състои в Летният театър на Бургас, а всички останали прожекции са предвидени на сцена „Охлюва“. Сред филмите, включени в киноафиша на феста, са носителят на "Оскар" "Животът на другите" (2006, Германия), както и номинираният за наградата „Чико и Рита“ (2010, Испания). Със свои продукции са представени още Румъния - "Морген" (2010), Гърция -"Малко престъпление" (2008), Холандия - "Бон воаяж" (2010), Унгария, Естония, Белгия, Полша, Литва, Италия, Австрия и др. Освен с „Кецове“, България участва и с още една хитова кинолента – „Подслон“ (2010) на режисьора Драгомир Шолев.

Всички заглавия в селекцията са съвременни, с изключение на едно -"Големите надежди" (1946, Великобритания). С екранизацията по класиката на Дикенс, която днес е в златния фонд на световното кино, ще бъде закрит фестивала на 31 юли.

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар