19-годишният Найден Спасов извади кръста в Бургас

Снимка: Община Бургас

Той е от Бургас и е първокурсник в Национална спортна академия в София, където учи за треньор по плуване. За Спасяването на Светия кръст сили премериха 34-ма...

 

 

За Спасяването на Светия кръст в Бургас тази година сили премериха 34 младежи от 16 до 59 - годишна възраст. От тях най-бързо се ориентира в студените и бурни морски води 19 - годишният Найден Спасов. Той е от Бургас и е първокурсник в Национална спортна академия в София, където учи за треньор по плуване.

По традиция тържествените прояви за Йордановден /Богоявление/ в Бургас започнаха още в 08.30 часа, когато Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий и бургаското духовенство отслужиха празнична Света литургия в Катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий".

Има поверие, че на този ден се отваря небето и ако си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне. Оказа се вярно. Вятърът и дъждът спряха като по поръчка на бургазлии малко преди началото на официалните чествания, а хубавото време изкуши много от тях да присъстват на ритуала по благославяне на бойните знамена и молебена за здраве на българското войнство, отслужени от Сливенския митрополит Иоаникий и последвалото литийно шествие до Мостика.

С военни почести, цветя и венци бе почетена и 164 - та годишнина от рождението на националния герой Христо Ботев. Ритуалът събра пред бюст-паметника на поета в Морската градина кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Константин Гребенаров, бургаски депутати, общински съветници, представители на общинска и областна администрация, политически и обществени организации, и признателни граждани.

6 януари 2012/Пресцентър Община Бургас

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар