Започва разследване на случая с блокираните чужди туристи

Снимка: БНТ

Руснаците обвиняват “България Ер“, държавата - “Алма Тур“, а туроператори – кабинета. Софийската градска прокуратура и Комисията за защита на потребителите...

Руснаците обвиняват “България Ер“, държавата - “Алма Тур“, а туроператори – кабинета.

Софийската градска прокуратура и Комисията за защита на потребителите са се самосезирали за случая с чуждите туристи, блокирани на летищата във Варна и Бургас заради финансов спор между туроператора им “Алма Тур“ и наетия от него авиопревозвач “България Ер“.

Дълг от 7 млн. лв. на дъщерната на “Алма Тур“ компания “Алма Тур Флай“ и “България Ер“ доведе до спиране от петък сутринта на полетите до Москва, Санкт Петербург, Хелзинки, Рига, Талин и Вилнюс. Така стотици руски, финландски и прибалтийски туристи останаха да висят на летищата в Бургас и Варна.

Едва в събота започна тяхното транспортиране с други авиокомпании и с правителствения самолет, който по нареждане на премиера Бойко Борисов извози родители с малки деца, бременни жени и болни туристи. В неделя “България Ер“ обеща да възстанови чартърните полите с клиенти на “Алма Тур“ и по-късно през нощта са били извозени голяма част от блокираните туристи. Още около 330 руски и финландски туристи остават да чакат в Бургас обещаните за понеделник планирани полети на авиокомпанията. Допълнителни обаче няма да има, съобщи представителят й за Бургас Стоян Митев.

Ситуацията е тежка и заради това, че към чакащите транспорт чужди туристи се присъединяват нови, чиято ваканция в България изтича в понеделник. Преговорите между двете компании за уреждане на финансовия спор продължават четвърти ден.

Верижни задължения

Действията ни са адекватни, заяви пред Mediapool изпълнителният директор на “България Ер” Янко Георгиев. Той обясни, че заради отказа на “Алма тур” да си плаща задълженията превозвачът е започнал да трупа големи дългове към летищата, защото няма пари за летищни такси. Нямахме друг избор, каза Георгиев.

Той съобщи, че “България Ер” е подновила полетите до Русия и днес ще се извършат 5 курса до Москва.

Имаме документи, с които да докажем задължението от 7 млн. лева на “Алма Тур”, каза Георгиев. В момента се водели напрегнати преговори, които трябвало да завършат с писмено предложение за погасителен план от страна на “Алма Тур”. Документът трябва да се финализира в понеделник.

И докато туристите продължават да чакат развръзка на кризата, руският Съюз на туристическата индустрия обвини “България Ер“ за ситуацията и в нечистоплътност. Българската държава пък започна проверки на “Алма Тур“ и компаниите от групата, заплашвайки ги със санкции и отнемане на лиценза. А български туроператори пък обвиниха държавата, че не е създала гаранционен фонд чрез застраховки за справяне с такива проблеми.

Предупреждения за подобни проблеми още през февруари

Виновни са както "България ер" и "Алма тур", така и българското правителство, което не е спазило евродирективата за предоставени достатъчно гаранции от туроператора, че може да осъществява дейност, коментира пред БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той заяви още, че Националният борд по туризъм предупредил ресорния зам-министър на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов още на 21 февруари, че такъв проблем с българските туроператори може да възникне.

“Има забавяне на плащанията и на хотелиери, тоест ситуацията, която е с "България ер", сега се повтаря и се репродуцира на съвсем други субекти“, каза Драганов

Иво Маринов обаче репликира, че съгласно евродирективата отговорност за връщането на пътувалите туристи има изпращащият туроператор, който в случая са няколко руски туроператорски фирми, а също така и "Алма тур Санкт Петербург".

Държавата ще си търси парите за правителствения полет

Зам.-министърът заяви още, че държавата ще си поиска от “Алма Тур“ парите за извършения по нареждане на премиера Бойко Борисов полет до Москва с бедстващи туристи. Той обаче не можа да каже за каква сума става въпрос и уточни, че претенциите се бъдат предявени от Правителствения отряд 28.

В понеделник се очаква в Русия да се завърнат 280 от блокираните в българските курорти туристи, съобщи руската телевизия “Первий канал". По-рано Бургас и Варна напуснаха над 600 руснаци, допълва изданието.

Ситуацията, в която се оказаха руските туристи, след като авиокомпания “България Ер” отказа да изпълнява полети от Варна и Бургас, не може да бъде оправдана нито с финансови, нито с други проблеми, коментира говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина, цитирана от Интерфакс.

“Планирана акция на авиопревозвача“

“Превозвачът прекрасно знае, че туристите са платили своите билети, в противен случай те не биха били в България. Действията, които авиокомпанията предприе в края на миналата седмица, са планиран шантаж и игра на нервите на стотици невинни хора, които съзнателно и цинично са тласнати в конфликта, за да бъдат върнати парите от длъжника”, каза Тюрина.

Според нея акцията на “България Ер” без съмнение е планирана, изчаквайки да приключи летния сезон със съзнанието, че туроператорите чинно си плащат на “Алма тур”. “Сега се опитва да изстиска парите, получени от “Алма тур” през лятото”, посочи Тюрина.

Междувременно от Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) с председател Донка Соколова съобщиха, че свикват спешно събрание, за да се “разберат подробностите около истинската ситуация”. Това поведение на превозвача не е нормално, каза Соколова и изрази съмнения, че дългът е причината за отказаните полети.

В интернет-форуми пък се появиха предположения, че истинската цел на “България Ер” е да придобие “Алма Тур”, които са един от най-големите туроператори в страната. Янко Георгиев коментира, че не споделя тези твърдения. 

12 септември 2011 / Медиапул

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар