Стотици руски туристи блокирани на летище Бургас

Снимка: Internet

Около 500 руски туристи от три чартърни полета на авиокомпанията „България Ер” - два за Москва и един за Санкт Петербург, не могат да излетят от летището в Бургас. Aнулирането на всички полети...

Около 500 руски туристи от три чартърни полета на авиокомпанията „България Ер” - два за Москва и един за Санкт Петербург, не могат да излетят от летището в Бургас.

 

„Полет 633 на авиокомпанията „България Ер” трябваше да излети от Бургас за Москва в 8 ч. Но понеже не бе своевременно платен от туристическата компания „Алма Тур”, той е задържан, съобщи руското генерално консулство във Варна, цитирано от ИТАР-ТАСС.
Останалите два полета, които са задържани са полет 631 за Москва, който е трябвало да излети в 13 часа и полет 4951 за Санкт Петербург с час на излитане 15.20 ч., съобщиха за Дир. бг от представителството на "България Ер" на летище Бургас.
Оттам допълниха, че в момента компаниите водят преговори относно плащанията и не могат да се ангажират със срок, в който полетите ще бъдат изпълнени.
По-късно говорителят на националния превозвач Антония Атанасова съобщи, че анулирането на всички полети, резервирани от туроператорската фирма е заради натрупан дълг от над 7 млн. лева към „България ер”, предаде "Фокус". Атанасова посочи, че компанията се извинява и призова пътниците, ползващи услугите на туроператора "Алма Тур", да се обръщат към него за информация. Всички останали редовни полети до Русия се изпълняват точно по разписание.
Представители на руското консулство във Варна посетиха летището и се договориха за осигуряване на храна и вода за пътниците, съобщи още ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".  Преди това на блокираните руски туристи  се оплакаха, че не им предложили нито храна, нито настаняване в хотел.
По-рано РИА Новости съобщи, че над сто руски туристи, клиенти на туроператора „Алма Тур”, не са успяли да излетят от Бургас за Санкт Петербург със самолет на компанията „България Ер” тази сутринта.  От „Алма Тур” обаче заявили, че  туристите ще отпътуват за Русия с полет в 14 ч., което обаче не се случи.
От туристическата фирма са коментирали, че от авиокомпанията не са ги уведомили за възможността полетът да бъде задържан и че са поели ангажимента да погасят задълженията си в най-близко време.
Лента.ру напомня, че в последните месеци няколко руски туристически компании са фалирали. 
Фирмата „Алма Тур" е член на Българската асоциация на туристическите агенции, основана е още през 1991 година и има офиси в България, Русия, Румъния, балтийските страни и Украйна.

През тази година за пръв път руските туристи изпреварват като брой германските, а курортите по Южното Черноморие са посрещнали групи от държави, в които България не е особено популярна, изтъкнаха преди дни от туристическия бранш.
Според данните на летищата в Бургас и Варна през тази година руските туристи са общо 290 хил. души, а германските - 242 хил., като най-вероятно това ще се запази до края на сезона.

 

9 септември 2011 /Дир.бг

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар