По 14 млн. евро на ден харчат туристите по нашето Черноморие

Снимка: Плажът на Слънчев бряг
Това съобщи Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. В последните десетина години толкова силен август не сме виждали и това доведе още индивидуални туристи, привлечени от метеорологичната прогноза... 

По 14 млн. евро на ден харчат туристите по морето през август. Това съобщи Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. В последните десетина години толкова силен август не сме виждали и това доведе още индивидуални посетители, привлечени от дългосрочната добра метеорологична прогноза, изтъкна Тончев, цитиран от в. "Монитор".
Шефът на камарата обясни изчисленията си. При средна заетост през август от 80% на легитимно регистрираните хотели по морето (600 хил. легла) и средна цена на престоя от 30 евро на ден, дневният приход от черноморския туризъм възлиза на 14,4 млн. евро дневно. Според експерти освен това по ресторанти, сергии, кръчми и магазини туристите оставят още, пише вестникът.
За големия брой гости в края на сезона причината се крие в ниските цени, които предложиха от бранша, като по-предпочитани са ваканциите, при които освен нощувка се предлагат още храна и питиета.
През последните седмици на август почивката излизаше с една пета по-евтино. След 10 септември намаленията на цените на туристическите "пакети" достигат до 40%, коментира още Тончев, цитиран от "Стандарт". По думите му средният ръст на посетителите по черноморските курорти се очертава да е около 15 на сто, като българите са се увеличили с не повече от 6 на сто.
Според шефа на камарата нашенците са уморени от лошото обслужване по хотелите ни, включително и висококатегорийните.
Независимо от повишаването на цените в Гърция  това лято още повече българи предпочетоха да отидат там, защото никой не ги тормози по плажовете, защото се държат с тях като с желани гости, а не като с досадници, които от време на време изискват качество на обслужването.

31
август 2011 / Дир.бг 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар