Летищата във Варна и Бургас печелят повече от софийското

Снимка: Летище Бургас от птичи поглед

Фрапорт-операторът на летищата Варна и Бургас изпревари Летище София по годишна печалба. Морските летища са генерирали 16,3 млн. лева, докато софийското отчита 15,3 млн....

Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД, операторът на летищата във Варна и Бургас, изпревари Летище София ЕАД по печалба за 2010 г., съобщава Investor.bg.

Морските летища са генерирали 16,3 млн. лв. печалба, докато софийското - 15,3 млн. лв. За 2009 г. морските летища са били с печалба от 12,2 млн. лв., а софийското - с 14,9 млн. лв. По-голямата си печалба морските летища реализират при по-малки приходи, или 79 млн. лв. през 2010 г., спрямо 91 млн. лв. приходи за Летище София АД. Летище Варна обаче скоро може да има конкуренция в лицето именно на Летище София ЕАД, тъй като вчера правителството възложи на Летище София експлоатацията, управлението и поддържането на летищен комплекс „Балчик".
Предвижда се, че Летище Балчик ще поеме около една трета от полетите до Варна. Годишно летище Варна обслужва 1,2 млн. пътници, като е третото по-големина след София (с 3,3 млн. пътници) и Бургас (с 1,9 млн. пътници). От международните летища най-незавидно е положението на тези в Пловдив и Горна Оряховица, които се издържат благодарение на финансирания от държавата в размер на 1,9 млн. лв. годишно за летище Пловдив и 700 хил. лв. годишно за летище Горна Оряховица. Така летището в Пловдив събира 3,3 млн. лв. приходи за 2010 г., а това в Горна Оряховица 776 хил. лв. Извън групата на операторите на международните летища, вече има оператор на летателна площадка, който изпреварва по приходи летище Горна Оряховица и може да се мери с оператора на летище Пловдив. Това е Интерскай АД, собственост на Албена АД, и оператор на летателните площадки в с. Лесново, община Елин Пелин и в гр. Приморско.
Интерскай АД отчита 2,5 млн. лв. приходи през 2010 г., от които 1,37 млн. лв. са от продажба на активи, 690 хил. лв. от продажба на авиационно гориво, 209 хил. лв. от транспортни услуги със самолети, включително 63 хил. лв. от самолет "Соката TBM 850" и 146 хил. лв. от самолет "Сирус CP 22". И двете машини са взети под наем. Продаваното авиационно гориво се внася само от Шел Австрия, показва отчетът, публикуван преди разразяването на кризата със самолетно гориво след временното отнемане на лиценз на Лукойл Нефтохим Бургас.
Приходите на Интерскай АД от наем на летищни площи са за 154 хил. лв. през 2010 г., а приходите от летищни такси са 15 хил. лв., като намаляват спрямо 25 хил. лв. за 2009 г. Много по-малки като приходи са операторите на летателните площадки в с. Бохот, Долна баня, с. Ерден, с. Кайнарджа и други.
Операторите на площадките Бъзън край Русе, Кълвача край Казанлък, Ихтиман и Балчик, развиват и други дейности и не е възможно по отчетите им да се разбере резултатът от дейността им като летищни оператор
и.

26 август 2011 / Бургас медия

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар