Спасиха 18 бедстващи в морето

Снимка: Портът на Созопол

18 души са били извадени снощи от четири бедстващи плавателни съда в района на Созопол, съобщи Морска администрация-Бургас. Три от съдовете са потънали, единият е изваден на брега. Причината за инцидентите...

18 души са били извадени снощи от четири бедстващи плавателни съда в района на Созопол, съобщи кап. Жельо Вълков, временно изпълняващ длъжността директор на Морска администрация-Бургас.

 

Три от съдовете са потънали, единият е изваден на брега, уточни той пред "Фокус". Причината за инцидентите е недостатъчна оценка на ситуацията, въпреки предупрежденията, че времето се разваля и се очакват голямо вълнение и вълни. Обстановката е била много напрегната и сложна. На двете места е имало по две деца, допълни кап. Вълков.
Първият сигнал за бедстващи е получен около 16.30 часа вчера, предаде bTV. Рибарска лодка се е притекла на помощ на четирима души, от които две деца, които са се разхождали със скутер край остров Свети Иван.
Няколко часа по-късно, отново в същия район, ветроходна яхта "Олипм" с 6 души на борда, сред които 12-годишно дете, засяда край скалите заради силния вятър от 18 м/сек. Хората подали сигнал за бедствие на тел. 112 около 19,50 часа. Яхтата се блъснала в подводни камъни, корпусът се пропукал и тя започнала да се пълни с вода и потънала в района на остров Св. Иван. Бедстващите успели да слязат на сушата, където изчакали пристигането на двата спасителни екипа, съобщиха по-късно от МВР. Достъпът до тях бил затруднен заради силния вятър и вълнение на морето и те били спасени около 21,40 ч.
Половин час след тях сигнал, че бедстват подали и двама рибари, заседнали на запад от Созопол. Благодарение на мобилната навигация, осъществявана от Локалния координационен център, те са успели да открият талян и да вържат лодката си за него, докато бъдат открити от катера на Морска администрация "Спасител 4" и кораба на Регионален граничен сектор - Бургас. Двамата са били изтеглени с въжета от катера, който единствено се е приближил максимално до нос Колкита, поради наличието на плитчини и скали.
По-късно са спасени и трима възрастни с дете, заседнали с лодка, отново край Созопол.
"Късмет са имали тези хора, че успяхме да ги извадим, на толкова много места, с нашия катер”, допълни Жельо Вълков.
"Най-важното в такива моменти е абсолютно всички да имат спасителни жилетки, да бъде сигнализирана бреговата охрана за състоянието, в което се намира плавателното средство и да не се паникьосват. Най-важното е въобще да не влизат в такова време, защото е божа работа дали ще излязат", коментира и началникът на Водноспасителната служба на бургаския плаж Николай Иванов.

 

11 август 2011 / Бургас медия

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар