Супераквариум ще правят в Несебър

Снимка: Internet

Аквариум, който е изграден според най-модерните технологии и изисквания в света може да краси най-древния град в България - Несебър. Съоръжението ще бъде разположено в близост до морето и ще бъде уникално...

Аквариум, който е изграден според най-модерните технологии и изисквания в света може да краси най-древния град в България - Несебър.

 

 

Съоръжението ще бъде разположено в близост до морето, на няколко етажа и ще бъде уникално не само за страната, но и за целия полуостров, съобщи Дарик. Идеята за изграждането му е на кмета на общината Николай Димитров. Аквариумът ще разкрива пред посетители и туристи загадъчния живот в Черно море. Разположената хоризонтално и вертикално, експозиция ще разкрива пред погледа на посетителите морски обитатели в естествената им среда, ще дава пълна представа за флората, фауната и специфичните особености на подводния свят.

Аквариумът ще е част от общински комплекс, в който ще се създаде и помещава Черноморски център за екологично образование и култура. По този начин бъдещото съоръжение ще има не само атрактивна, но и образователна роля. Идеята на Николай Димитров е Аквариумът да бъде изграден върху общински терен с площ 11 000 квадратни метра в новия град.

Преди три години теренът бе предложен на „Феста холдинг" АД в замяна на 23 дка земя на древния полуостров, където дружеството искаше да строи Делфинариум. Тъй като замяната не се състоя, това е възможността, вместо Делфинариум, в Несебър да има Аквариум. Общинската администрация е с амбицията да изгради модерният Аквариум предимно с привлечени средства от международни проекти и програми.

Кметът Николай Димитров вече е направил първите стъпки - успял е да привлече вниманието на експерти от световната морска екологична и научна организация - EUCC - Coastal and Marine Union, които са готови да включат община Несебър като партньор по техния проект WeBSiCo. Организацията има над 2700 членове в 40 страни от света. Неотдавна по покана на г-н Василе Гуду, префект на област Тулча, Румъния, кметът Димитров посети изградения по същия начин румънски аквариум.

Несебър е включен като пилотна община и в проект на единствения създаден в България до момента клъстер в сектора на морската индустрия - „Морски клъстер България". В рамките на проекта, на територията на общината, се планира ежегодно провеждане на „Морски празници", с представяне на национални и международни морски фирми, парад на платната, изложение на всички видове морски спортове, морско специализирано оборудване и др.

16 юни 2011 / News.dir.bg 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар