Вдигането не е като свалянето

Снимка: Европролетариат...

След като държавата обяви, че замразява заплатите на служителите си, но ще вдига пенсиите...последва още един парадокс-частният бизнес оряза заплатите заради кризата, но цените  продължават да пълзят нагоре, въпреки кризата !?

 

 

Вдигането не е като свалянето. Бизнесът е наумил да сваля заплатите в закъсали заради кризата фирми. Иначе трябвало да уволнява работници. Тъй като такова сваляне хич не е приятно занимание, работодателите ще искат от синдикатите да ударят едно рамо. Ще рече, като в оня стар виц, да донесат въжето за обесване и да споделят “греха” на това деяние.

От една страна, ако орязването на заплатите е залогът да не се изхвърлят работници на улицата, ще кажем “ела зло, че без теб още по-зло”. От друга, използва ли бизнесът всички възможности, шансове, трикове, пролуки и т. н., за да оцелее в кризата, че се хвана за заплатите? Но млъкни, сърце! Щом работата е стигнала до изуй гащи...Само че на чужд гръб и сто тояги са малко, а чужди заплати лесно се намаляват. Особено, щом твоята е цяла и голяма. И защото свалянето не е като вдигането. Синдикатите, ако изобщо се навият да участват в “сделката”, да си отварят очите на четири. Така и така ще отнесат гнева работнически. Поне да слагат подписа си само под твърди гаранции, че там, където сега има сваляне, ще последва вдигане веднага щом фирмата живне. А дотогава няма да има съкратен нито един работник.

Апропо, а синдикалните вождове дали ще си намалят заплатите?

Автор Соня Гълъбарова, вестник „Труд”

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Здравей, Бургас
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар