Варварската сеч на бургаските дървета продължава

Снимка: Отсечено дърво

Открито писмо от Инициативен комитет за защита на зелената среда в Бургас ...

 

 

Вече два дни след изричното писмо на областния управител до кмета на града Димитър Николов, указващо спиране на варварското изсичане на старите дървета по улица „Цар Симеон І” и предоставяне на цялата документация, Община Бургас отказва да изпълни предписанията на държавата. Никакви документи не са предоставени за разглеждане от специалисти и юристи в областната администрация, нито е предоставен достъп на граждански и неправителствени организации до тях. Имаме основателни съмнения да смятаме, че причината е съществени пропуски в българското законодателство, което ни кара да се опасяваме, че е възможно усиленото подготвяне на документи със задна дата от общинската администрация, за да бъде оправдано извършващото се екопрестъпление.

В същото време мудността и нежеланието за предоставяне на документацията се съпътстват от изключително активизиране на продължаващата сеч. На мястото на дърводобива в центъра на Бургас е струпано огромно количество техника и около 120 души жива сила. На въпрос защо сечта продължава, въпреки писменото становище на областния управител всички действия, които водят до необратимо увреждане на околната среда да бъдат спрени до приключването на проверката, представител на фирмата, извършваща сечта, отговори, че са получили изрична заповед от кмета колкото може по-бързо да приключат работата си, т. е. да изсекат нови дървета.

Изключително сме разтревожени от подобна практика, демонстрираща незачитане както на гражданското общество, така и на институциите на държавната власт в Република България. Всички факти, действия и бездействие от страна на общинската администрация говорят за гузна съвест и усилено прикриване на следите на едно беззаконие, което след изсичането на дърветата няма как да бъде нито разследвано, нито поправено.

Инициативният комитет за защита на зелената среда в град Бургас внесе нова жалба до областния управител г-н Любомир Пантелеев, а също и сезира Бургаската районна прокуратура за предприемане на спешни действия за прекратяване на обезлесяването на града. В сигнала, който сме подали, считаме, че действията на общинската администрация и кмета, както и досегашният отказ да предоставят документацията, представляват престъпление от общ характер и самоуправство срещу обществения интерес.

Инициативният комитет вчера получи отговор от три от международните организации, до които изпрати своето отворено писмо - Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа, Международен съюз за опазване на природата и природните ресурси и Грийнпийс. Те изказват своята изключително силна загриженост от случващото се посегателство срещу зелената система на Бургас и изразяват готовност за съдействие и за публикуване на информация в техни издания и сайтове.

Към Инициативния комитет, в който влизат ПП „Зелените”, НД „Екогласност”, „Общонароден комитет за защита на националните интереси”, „Българска антикорупционна коалиция”, Клуб 19 ноември, „Зелена партия – Българските зелени”, се присъединиха още две организации – „Зелена България” и Фондация Шума.

Инициативен комитет за защита на зелената среда в Бургас

 

 

 

 

 

 

 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Вашите новини и коментари
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар