Пенсионерите на море - популистки ход

Снимка: Авторът

Пореден популистки ход на Столетницата. Четете как Ройтерс съобщава новината, а не българските медии...

България ще осигури белзплатна почивка на 5000 пенсионери, но според критиците днешното решение на ръководеното от социалистите правителство, е популистки ход, насочен към основните й избиратели, преди парламентарните избори по-късно тази година. Това посочва Ройтерс по повод решението на кабинета да изпрати на почивка няколко хиляди възрастни хора. Управляващите социалисти бяха принудени миналата година рязко да съкратят броя на пенсионерите, които да отидат на почивка, а планът беше определен от коалиционните им партньори като популизъм и беше приет с насмешка от медиите и обществото, отбелязва агенцията в кореспонденция от София.
Трипартийната управляваща коалация, която е притеснена от рязко намаляващата подкрепа преди изборите за национален и европейски парламент между юни и август, влива милиарди долари в реалната икономика, за да я защити от глобалната финансова криза и да създаде нови работни места. Освен това тя планира да увеличи пенсиите, заплатите в държавния сектор и да помогне на бедните в най-бедната и корумпиранат държава членка на ЕС, която беше залята от вълна от протести заради ниския стандарт на живот и корупционните скандали, коментира още Ройтерс.
"Тази мярка изглежда като чиста пи ар кампания и лобиране в полза на туризма", заявява Румяна Бъчварова, политически анализатор в агенция Маркет Линкс. "Грижите за възрастните хора не означават те да бъдат изпращани на плажа по групи. Вместо това трябваше да им се предложат предимства в областта на здравното осигуряване", счита тя.
Правителството заявява, че планът за почивка е част от по-широка 2009-2011 г. програма, целяща да "осигури активен социален живот на пенсионерите" и също така да помогне на туристическия сектор, който се очаква да бъде ударен от икономическата криза. Не са оповестени официални данни, но детайлите на плана предвиждат да е на стойност около 3 милиона лева . Пенсионерите са важен електорат, представляват почти една трета от топящото се българско население от 7,6 милиона души. Средната месечна пенсия е около 80 евро, а заплата е от около 300 евро, които остават най-ниските в ЕС въпреки икономически бум от последните няколко години. Световната криза в момента заплашва да удари доходите и да изтрие някои от успехите от последното десетилетие. Профсъюзите очакват десетки хиляди да загубят своята работа.

Автор: Избирател

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Вашите новини и коментари
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар