Най-евтино се летува на море в България

Снимка: Internet

Лятната почивка нерядко се оказва доста по-скъпа от очакваното - заради малките екстри, които натоварват бюджета. От проучване на Германския автомобилен съюз ADAC става ясно, че най-евтина излиза почивката в България. Обект на сравнение са, например, кремовете за защита от слънчево изгаряне, които могат да струват както 4,80 евро, така и 25 - ако се купуват на френското атлантическо крайбрежие. За проучването са били изследвани цените в 50 курорта на 10 от европейските държави...

 

 

Лятната почивка нерядко се оказва доста по-скъпа от очакваното - заради малките екстри, които натоварват бюджета. От проучване на Германския автомобилен съюз ADAC става ясно, че най-евтина излиза почивката в България.

Обект на сравнение са, например, кремовете за защита от слънчево изгаряне, които могат да струват както 4,80 евро, така и 25 - ако се купуват на френското атлантическо крайбрежие. Плажен шезлонг излиза 2 евро в Хърватия, докато в италианския курорт Чезенатико цената му е 20 евро. За проучването са били изследвани цените в 50 курорта на 10 от европейските държави.

Най-скъпо е в Дания

И най-евтино се оказва в България. Потребителската кошница с 34 продукта и услуги за семейство с две деца излиза на цена от 131 евро. За същите продукти в най-скъпата европейска държава Дания би трябвало да се плати почти двойно - 206 евро. Плътно я следва Холандия - със 186 евро, а в Германия цената би била 171 евро. 21 от проучените курорти се определят като "скъпи" или "много скъпи". Девет са в "златната среда".

Утешителното е, че все пак посещението на 11 от ваканционните цели може да бъде съвсем приемливо по цена, а 9 дори са оценени като "много изгодни". Най-скъпото място за почивка е датският остров Фаньо, където споменатата потребителска кошница излиза с цена от 217 евро. А най-евтино е в Егея, в южна Турция, където кошницата би струвала само 121 евро.

Разни страни - разни цени

Проучването на Германския автомобилен съюз е направено през юли и август миналата година в България, Дания, Германия, Франция, Гърция, Италия, Хърватия, Холандия, Испания и Турция. Проверяваните цени са за 34 продукта в категориите "Ядене и пиене", "Информация и свободно време", "Здраве и грижи за тялото", както и "Пазаруване и екстри".

АГ, Б. Михайлова, Д. Попова-Витцел / Дойче Веле

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Акцент
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар