Събарят още 257 незаконни вили край Бургас

Снимка: Незаконната вилна зона край Бургас
Още 257 незаконни постройки ще бъдат премахнати в рибарското селище „Ченгене скеле” край Бургас, съобщи Милен Ненчев, директор на регионалната дирекция за строителен контрол в града.
Все още няма уточнена дата, но багерите най-вероятно ще влязат още през този месец.
През декември миналата година започна събарянето на незаконните постройки в рибарското селище „Ченгене скеле”. Към момента 276 са констатираните незаконни строежи...

Още 257 незаконни постройки ще бъдат премахнати в рибарското селище „Ченгене скеле” край Бургас, съобщи Милен Ненчев, директор на регионалната дирекция за строителен контрол в града.
Все още няма уточнена дата, но багерите най-вероятно ще влязат още през този месец, предаде БГНЕС.
През декември, в в дните след празниците на града през миналата година, започна събарянето на незаконните постройки в рибарското селище „Ченгене скеле”. Към момента 276 са констатираните незаконни строежи. „Имаме подписан меморандум с рибарите в „Ченгене скеле” и сме ги предупредили, че рано или късно процедурата по събаряне на незаконните постройки трябва да започне. Първо, за да се възстанови справедливостта на закона. Второ, за да е прекрати категорично с много здрава ръка продължаващото строителство на незаконни къщи. То се разрасна не само в крайбрежна зона, но и навътре в самата гора. Тайно и полека никнат нови и нови къщи. Това е една война, която ние сме твърдо решени да спечелим”, каза тогава бургаския кмет Димитър Николов.
"Рибарите, които живеят около каналите знаят, че Община Бургас подготви и входира за съгласуване с институциите подробен устройствен план, който цели да урегулира и да направи възможно съществуването на рибарско селище като селище и като неповторимо място за запазване на този древен занаят", каза още Николов. Той допълни, че в зоната на каналите, където е същинското рибарско селище и където навремето Градски народен съвет насилствено премести рибарите, им е дадено право да си постоят временни постройки за съхранение на инвентара там, ще е и бъдещото рибарско селище.
Предвидено е да има паркоместа, пречиствателен модул с канализация, нормално подаване на вода, място за изграждане на магазини и аптека, за да живеят рибарите в нормални условия. Николов каза, че в момента една много малка част от настоящите постройки и къщи на рибарите отговарят на параметрите, които се предвиждат в подробния устройствен план за бъдещото рибарско селище. След като влезе в сила подробния устройствен план и решението за селищно образование от общината се надяват държавата да прехвърли част от земите за самото селище. На парцелите е предвидено да бъдат изградени малки двуетажни къщички на около 30 - 40 квадратни метра чрез отстъпено право на строеж.

 

11 декември 2009 г. / Медия инфо

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Акцент
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар