Малина Стратиева: Слънчев бряг се нуждае от 100 000 души персонал, но не роднини, а подготвени специалисти

Снимка: Малина Стратиева
В зона "Изток" на Слънчев бряг има 141 хотелски комплекса, общо това са 201 собственика, в това число магазини и заведения. В зона "Запад" има 60 хотели и 50 000 апартамента във ваканционни селища. Всеки е правил инвестициите хаотично. Изтокът и Западът не могат да се сравняват. Всеки се е окопал в собствения си хотел и не гледа настрани какво става. Но както е по цял свят и тук пазарът диктува правилата…

Интервю на вестник „ФАКТОР” с изпълнителния директор на „Слънчев бряг” АД Малина Стратиева:

- Г-жо Стратиева, каква е равносметката за изминалия вече туристически сезон за Слънчев бряг?

- Равносметката е задоволителна предвид на трудностите, които имаше през този сезон, не само в Слънчев бряг и региона, а въобще в туризма в международен аспект. Спадът е между 7 и 8 %, но разбира се много по-голям е спадът в приходите 15- 20 % и това е естествено много инидвидуално.

Туризмът е частен сектор и всеки един инвеститор може да си направи сметка, за какво работи и какви са неговите цели. Нашият регион е в добро положение на международния пазар и стои сравнително добре. Много може да се желае, много може да се прави, но засега поне се надяваме, че съвпадането на долната част от кривата, в коята е и България с кризата дава добър знак, че нещата могат да тръгнат нагоре.

- Очакванията и прогнозите, които имахте преди началото на сезона много ли се разминават с цифрите сега?

- Моите лични очаквания не се разминават с цифрите. Но в никакъв случай не можем да кажем, че кризата не се отрази на сезона. Туризмът не е миропомазан. Ясно е, че кризата се е отразила, но не в такава степен. Ние влязохме в сезона подготвени, за това какво ни очаква за разлика от други отрасли и за разлика от зимните курорти, при които сега най-силно се отразява кризата. Можехме да реагираме и да предприемем адекватни мерки, за да излезем на нула.

- Тази ситуация ще доведе ли до фалит на някои собственици на хотели, до тяхното затваряне или дори продажба?

- Това е много относително. Даже бидейки в долната част на кривата без финансова криза, този инвеститор, който не си е направил сметката без знания в областта на туризма би могъл да стигне до такъв резултат.
Кризата само малко подсили нещата. Но пак е въпрос на решение на собственика. Дали ще затвори хотела или не всеки, сам решава за какъв вид печалба работи. Според мен, даже да си на минус, по някакъв начин трябва да се опиташ да преодолееш това и да се задържиш на пазара, защото много трудно един излязъл от туристическия пазар обект влиза отново или най-малко ще влезе на по-ниско ниво, дори ако се задържи в кризата работейки.

- Тази криза няма ли да помогне да се отсеят тези, които случайно са попаднали в туризма?

- Тази криза е предизвикана от много случайно попаднали в различни сфери на международния пазар. Аз не съм анализатор и в никакъв случай не мога да кажа, че съм компетентна в тази област, но специално в туризма има вероятност това да се случи. Иначе много професионалисти, които считайки се за такива, също могат да отпаднат от пазара.

- Миналата седмица беше съборен хотел "Пирин". Това се доведе ли до вълна в събарянето на хотели в комплекса?

- Това е един от много малкото хотели, в които не бяха направени никакви инвестиции. От построяването му през 1968 година досега той не е ремонтирам. Това, което се случи в никакъв случай не е показател за това, че се събарят хотели в Слънчев бряг.
Мисля, че собственикът е рискувал или може би е преценил, че е изгодно да влагаш в строителство и решил, че сега е моментът да вложи средства, за да подобри продукта си.
Тези, които имат възможност да обновят обекта си ще бъдат в по-добри позиции от тези, които са го направили преди 4 години например.

- Тази година курортния комплекс Слънчев бяг навърши 50 години. Към какъв вид туристи се цели сега?

- Трудно можем да кажем, че като цяло комплекса се цели в нещо, защото няма единност. Всеки се е окопал в собствения си хотел и не гледа настрани какво става. Но както е по цял свят и тук пазарът диктува правилата.
Според инвестициите, които са направени можем да кажем, че в комплекса се развива семеен и младежки туризъм. Условно казано централната част от хотел "Поморие" до хотел "Странджа", където са разположени най-много дискотеки и увеселителни заведения са по-адекватни за младежки туризъм, а останалите части - към Свети Влас и Несебър  -  определено са за семеен туризъм.
Всеки е правил инвестициите хаотично. В центъра на Слънчен бряг има луксозни хотели, които са си правили разчети на висока категория туристи, но попадат в друга обстановка и ако успеят да се пренастроят имат голям потенциал. Така или иначе младежкият туризъм е с къс сезон. Прекъсвянето на младежките групи може да се замести с пенсионерския туризъм, който се развива в по крилата на сезона и е с по-ниски цени.

- Как се представя курорта на туристически борси в Европа?


- "Слънчен бряг" АД, чийто представител съм аз, не се презентира. Като собственик на инфраструктурата обаче, посещавме едни от борсите, за да видим как се движи пазара. Презентирането на комплекса става от Съюза на собствениците и от Министерството на туризма. На отминалата вече Лондонска борса, която е знакова, не видяхме нищо по-различно като представяне на България като цяло. Това обикновено се случва при смяна на правителствата, когато едните вече не работят, другите още не могат да работят. А на борсата нещата вървят напред с години.

- Какво трябва да се промени в обслужването, за да получат туристите срещу парите си добро отношение и усмивка?

- Кадрите се създават в съответния обект. Основата се дава в учебните заведения, но всеки собственик трябва да възпита, обучи и насочи своя персонал към в съотвтната работа. Пак случайно попадналите в туризма не знаят, какво да искат от кадрите си, защото тези хора са предимно инвеститори, не хотелери. Типично българска психология е да не предоставим на знаещите да ръководят хотелите и заведенията ни, за да не ни излъжат. Ето от тук идват проблемите.
От друга страна е прекъсната връзката между учебно заведение и практиката. Ситуацията, в която се намираме е много трудно да дам рецепта. Нещата, както казва народа, са доста изтървани. Трябва много себеотрицание от страна на работещите в туризма, за да разберат, че това не е само въпрос на държавата, а и на собственика да си постави точни и ясни цели, какво иска и кой може да свърши работата.
Държавният прием в Колежа по туризъм в Бургас е само 500 човека и по-голямата част от завършващите заминават за чужбина. Тази цифра е малка, но и тези, които излизат от колежа нямат реализация. Защото всеки е склонен да назначи по-скори близки, а не знаещи.
На курорта са нужни 100 000 души, в това число таксиметрови шофьори, файтонджии и тези, които работят на плажа.
Въпросът е по-обширен. Не само да направиш хотела и да създадеш нуждната обстановка, но и да наемеш хора, които да бъдат подготвени съвместно с бранша.

- Тази цифра значава ли, че в края на сезона тези хора отново се връщат на Трудовата борса?

- Така е и винати е било така. Когато комплексът беше държавна собственост, имаше произведствена дейност, която се извършване от тези хора, заети през лятото в хотелите и заведенията. Ядрото на един хотел трябва да са щатните, постоянни кадри, които дори през зимния период да ползват отпуска. Собственикът трябва да се опита да ги задържи, това е условия за успех.

- Колко са хотелите в курортния коплекс?


- В зона "Изток" има 141 хотелски комплекса, общо това са 201 собственика, в това число магазини и заведения. В зона "Запад" има 60 хотели и 50 000 апартамента във ваканционни селища. Изтокът и Западът не могат да се сравняват. В зона "Запад" се направени инвестиции с друга цел. Местна власт нищо не е свършила по отношение на инфраструктура, която е задължителна част от туристическия продукт.

- Има ли хотели в курорта, които да работят и през зимата?

- Знам два хотела, които работят и през зимата. По-голямата част преустановява работа в края на сезона. Много е трудно да се работи на едно място, което придобива безлюден вид. И по времето, когата държавата беше собственик беше трудно да се реализира адекватна обстановка за туризъм през зимата.

- Зимата обикновено е сезон, през който се решават проблемите преди началото на следващото лято. Ще има ли развитие с промяната на собствеността на инфраструктурата на комплекса?


- Тези проблеми си стоят, не са решени. За съжаление от изявленията на Съюза на собствениците и община Несебър става ясно, че разясненията, които направихме и подкрепата, която получихме от държавните институции не са били разбрани оттях. Тези две институции не разбраха, че безвъзмездно прехвърляне на собствеността на инфраструктурата не е възможно. Има хиляда варианта, но те са с някаква цена.

Като Съвет на директорите на "Слънчев бряг" АД сме изпратили становището си до Министерството на икономиката и енергетиката и се надяваме, че този път няма да има предизборни обещания и държавата ще вземе решение, което да бъде адекватно да се реши проблема с инфраструктурата на Слънчев бряг. Той съществува във всички комплекси, само че на другите места са частни собственици, а тук собственик е държавата. И всеки си мисли, че трябва да вземе нещо от дъргажавата без пари. Въпросът е от национално значение, защото курортът е национален.

- Отново се повдигна проблема с мостиците на плажа, как ще се реши той, според вас?

- Тези мостици бяха дадени под наем на концесионерите. Те са строени 1969-та и са им правени само частични ремонти. Затова взехме решение да бъдат бракувани през февруари тази година и продадени като скрап на собствениците. Това вече не е проблем на акционерното дружество.

- Какви ще са цените за почивка през "Лято 2010"?

- Практически договорите са подписани. Запазени са нивата от тази година, ще има намаления в определени сезони, както е билодо сега. Трудно е да се кажа каква ще е цената на свободно през следващото лято. Това е индивидуално, защото всеки собственик си определя цената на пакета.
Съживяването на икономиката на страните на нашите основни контрагенти е факт и ще видим как ще се отрази на пазара у нас.

- Ще стъпят ли нови туроператорски фирми в Слънчев бряг?

- Едва ли. Облагодетелствани сме, че големите туроператори не закриха дестинация "Летище Бургас". Надявам се това да не се случи, защото виждам раздвижване на летището с ниско тарифните компании, които оперитат там.


Автор: Десислава Иванова/ вестник „Фактор” 27-29 ноември 2009 г. 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Акцент
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар