Бургас е в грипна епидемия, всички училища са затворени

Снимка: интернет

Бургас е в грипна епидемия и всички училища са затворени до края на седмицата. Мярката се налага заради разпространението на вируса в града. Сред останалите мерки са забрана за свиждания в болниците, отмяна на плановите операции, прекъсване на женските и детските консултации, както и на имунизациите...

От днес Бургас е в грипна епидемия и всички училища са затворени до края на седмицата. Това реши епидемиологичният щаб, съобщиха от общината.

Мярката се налагала заради динамиката на разпространението на вируса в града, а и анализът на данните за заболелите показва, че Бургас е "на ръба" на грипна епидемия, посочват от общината, цитирани от БТА.
Щабът е преценил, че вместо да се чака епидемиологичният взрив, по-добре е да се затворят училищата в общината. Сред останалите мерки против разпространението на заразата са забраната за свиждания в болниците, отмяната на плановите операции, прекъсването на женските и детските консултации, както и на имунизациите.
Детските градини и ясли в община Бургас ще продължават да работят. В сградите им обаче няма да бъдат допускани родители. Щабът ще заседава отново в петък, докогато ще продължи грипната ваканция. Тогава отново ще бъде направен анализ на данните за болните в общината и ще се прецени дали да бъдат подновени занятията в училищата.

Заболеваемостта от грипоподобни и грипни заболявания в Бургас се покачва рязко с всеки изминал ден, това каза по радио „Фокус” – Бургас д-р Петко Желязков, председател на местното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според д-р Петко Желязков обаче няма причина за паника, тъй като това е нормална грипна вълна. „По мнението на министъра на здравеопазването става въпрос за новия вирус A(H1N1). Имаме указания всички по-тежки форми на тази инфекция да се насочват към болнични лечебни заведения”, каза Желязков. „Първите два-три дни са по-критични, тогава е по-тежка симптоматиката. След това грипното заболяване се нормализира, остава кашлица още 4-5 дена и се излекува”, каза още д-р Петко Желязков. По негови думи, новият вид грип не е по-различен от всеки друг вид. „Понеже грипът беше свързан с тази терминология „свински и нов” се обърна по-голямо внимание”, коментира д-р Желязков. Според него, като при всяка грипна вълна от 100 души, 2-3 ще го преживеят тежко. Новият вид грип засега повече хората в активна възраст от 15- 50 години и тази възрастова група го изкарва по-тежко, каза още д-р Петко Желязков. „Последните две седмици не съм отчитал случаи на заболели от грипоподобни или грипни заболявания на възраст от 60 до 65 години. За разлика от това младите хора по-често боледуват. Може би има връзка с изменчивостта на новия грипен щам”, коментира д-р Желязков. „За разлика от други години младите хора изкарват по-тежко болестта”, обобщи той.

2 ноември 2009 г. /Бургас медия

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Акцент
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар