Имотите в Бургас остават скъпи, въпреки кризата

Снимка: Бургас

Бургас отново държи рекорд по най-скъпи недвижими имоти, въпреки кризата. Спадът в цените на жилищата в морския град е около 13%, докато в София жилищата са поевтинели с 25% за година, показват данните на НСИ. Пазарът в Бургас обаче е в застой. Тоест, инвеститорите в бургаското строителство тъпо и упорито отказват да свалят цените...

 

Бургас отново държи рекорд по най-скъпи недвижими имоти, въпреки кризата. Спадът в цените на жилищата в морския град е около 13%, докато в София жилищата са поевтинели с 25% за година, показват данните на Националния статистически институт. Пазарът в Бургас обаче е в застой. Тоест, инвеститорите в бургаското строителство тъпо и упорито отказват да свалят цените, въпреки че и те като всички в бранша не разполагат с достатъчно свободни средства за нови предприемачески инициативи. Явно дори кризата няма да научи българският бизнес да не разчита само на спекулативни печалби... /Медия инфо/

Цените на недвижимите имоти в Бургас устояват въпреки кризата. Това става ясно от данните на Националния статистически институт, според който жилищата в Бургас са поевтинели с 13.3% спрямо година по-рано, при среден спад за страната от почти 22%. В София жилищните цени са изгубили около една четвърт от стойността си за същия период.
В момента старите тухлени апартаменти в центъра на Бургас вървят в широк диапазон. Те тръгват от 700 евро за кв.м и могат да стигнат до 2000 евро/кв.м в зависимост от качеството на изпълнението и локацията. Новото строителство е малко по-скъпо като стартови цени. Апартаментите започват от 900 евро кв.м и стигат до 1500. Цените на панелките не са паднали осезателно, въпреки че банките не дават кредити за покупката им. В широкия център те вървят между 700 и 1200 евро за квадрат.
В жилищните комплекси апартаментите вървят между 300 и 950 евро за кв.м.
Както и в останалата част на страната спадът се дължи на свиване на търсенето. Броят на продажбите на всички видове имоти в първото полугодие е паднал с една трета спрямо средното число за последните четири години, показват данни на службата по вписвания в Бургас.
Агенциите за недвижими имоти вече изпробват всякакви трикове, за да могат за раздвижат пазара. Отначало предлагаха бонуси към закупеното жилище, а напоследък издирват свои бивши клиенти и им предлагат 20% от комисионната си, ако привлекат купувач.
Предлагането обаче също не е голямо. По данни на строителния регистър на сградите в България bcc.bg в Бургас по-малко от 10% от около 40-те жилищни сгради и комплекси в строеж са с площ над 10 хил. кв.м. Това означава, че и предприемачите имат да изчистват сравнително малки наличности с изключение на крайния квартал "Меден рудник", където е съсредоточена голяма част от новото строителство заради наличието на свободни парцели.
 Междувременно силно търсене и ниски нива на незаетост държат наемите за топ имоти на главната търговска улица на около 50 евро на кв.м месечно и 36 евро/кв.м в търговските центрове.
По данни на консултантската компания за имоти Colliers International спадът в продажбите е накарал доста от търговците да освободят помещенията си (13.1% от всички площи по главните търговски улици), но пък те са били пренаети, така че незаетите са били под 1% от наличните общо 10 872 кв.м в средата на годината.

Автор: Ирина ГЕНОВА, вестник „Фактор” 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Акцент
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар