Слънчев бряг е най-посещаваният български курорт

Снимка: Х-л "Хризантема" в Слънчев бряг

Слънчев бряг отново е най-посещаваният български курорт, въпреки кризата, съобщиха изпълнителните директори на най-голямото хотелско дружество в курорта „Слънчев бряг хотел холдингс”АД- Ивалина и Пейко Янкови. Дружеството включва големите хотелски комплекси „Хризантема”, „Тракия”, Тракия плаза”, „Несебър бийч”, „Бургас бийч” и др...

 

Слънчев бряг отново е най-посещаваният български курорт, въпреки кризата, съобщиха изпълнителните директори на най-голямото хотелско дружество в курорта „Слънчев бряг хотел холдингс”АД- Ивалина и Пейко Янкови. Дружеството включва големите хотелски комплекси „Хризантема”, „Тракия”, Тракия плаза”, „Несебър бийч”, „Бургас бийч” и др. Средно 85- 90% от хотелската база на „Слънчев бряг хотел холдингс” в момента е пълна с туристи, в някои от хотелите на дружеството са заети всички легла и свободни места през август няма.

Като цяло, заетостта на хотелската база при нас през този сезон е както миналата година. Дори имаме ръст на туристите, но той е за сметка на съкращаване на престоя им, уточниха директорите на „Слънчев бряг хотел холдингс”.

Ако преди няколко години средният престой на туристите бе 9-10 дни, сега той е 7 дни и това е масово явление и у нас и в световен мащаб, като пряк резултат от кризата. За да осигурим оптимална заетост на базата, трябва да съумяваме да привличаме по-голям брой туристи, коментират директорите на хотелското дружество. Те са категорични, че успешен туризъм по време на криза се прави с високо качество и разнообразие на туристическите услуги.

По-голямата част от туристите в хотелите на дружеството са от Германия. Значително е увеличен тази година броят на туристите от Израел. „Имаме ръст на туристи от Румъния, Унгария, Полша. Тук летуват също холандци, белгийци, руснаци, туристи от Молдова и прибалтийските републики”- уточниха изпълнителните директори на „Слънчев бряг хотел холдигс”.

„Това е една изключително трудна година за туризма, но и в реална обстановка на криза, ние продължаваме да работим за развитие на туристическите услуги, защото ако не правим това, дори излизането от кризата ще ни завари неподготвени”-счита Ивалина Янкова. „В момента разработваме проект за изграждане с чуждестранно партньорство на Детски град и СПА център. Непрекъснато развиваме услугата „ол инклузив” с нови форми на  туристически атракции, спорт, анимация, тематични вечери на българската кухня, история, изкуство, култура. Тази услуга при нас отдавна не е само нощувки, храна и напитки. Имаме много туристи, които ни посещават за втора, трета и дори четвърта поредна година”- съобщи Ивалина Янкова.

„Слънчев бряг е най-развитата туристическа дестинация у нас благодарение и на ангажираността и съдействието на местната власт и  на ръководството на „Слънчев бряг” АД- добави Пейко Янков.  „Курортното дружество направи през последните години значителни инвестиции за инфраструктурата на Слънчев бряг, без които курортът нямаше да може да се модернизира-подменена бе цялата водопроводна мрежа и канализация, енергоснабдяването и др.”- отбелязва Янков.  „Със своето управление, изп. директор на „Слънчев бряг” Малина Стратиева се утвърди като един от най-добрите мениджъри в българския туризъм и има изключително голяма роля за развитието на Слънчев бряг като модерен европейски курорт. Освен това, в критични и кризисни ситуации, каквито има пред всеки сезон, община Несебър винаги е работила приоритетно за туризма, за разлика от държавата”-коментира Пейко Янков.

Ивалина Янкова: Българският туризъм не беше подготвен за кризата

 „Истината е, че българският туризъм не беше подготвен за кризата. Още от есента на миналата година туроператорите предупреждаваха, но държавата ни твърдеше, че у нас няма криза, че тя е слаба или ще ни подмине. Единствената „помощ”, която в последстстие получихме от държавата бяха наставленията хотелиерите да свалят цените. И действително кризата предизвика на много места у нас паническо сваляне на цените и пак незаети бази. В същото време Гърция, Турция, Кипър, Хърватска, дори Черна гора  разработиха превантивни планове за кризата с национални рекламни стратегии и данъчни облекчения в туризма. В Гърция например работи национален кризисен щаб по туризма, Турция премахна акциза на горивото за чартърните полети. Само в България хотелиерите бяхме оставени сами да се справяме с кризата”- коментира Ивалина Янкова. Не мисля, че намалението на цените в крайна сметка се отрази на записванията. България не е скъпа туристическа дестинация. Ако няма търсене и подходящо предлагане, туристите и без пари да ги каним няма да дойдат. Освен това, хаотичното намаление на цените е бомба със закъснител след кризата...Затова ние се борим да правим туризъм по време на криза с високо качество и разнообразие на туристическите услуги, защото качеството продава туристическият ни продукт”-счита съизп. директор на „Слънчев бряг хотел холдингс” Ивалина Янкова. Тя е юрист по образование, владее английски, немски и руски език. Цялата и кариера е свързана с туризма.

Пейко Янков: Рекламата на България трябва да се концентрира

„Всички в туристическия бранш сега разчитаме на компетентност и действеност от новото Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, защото досега държавата не направи нищо за туризма. За нас е ясно, че в условията на криза не може да се отдели голям бюджет за реклама. Но и малкото средства за национална туристическа реклама биха били ефективни, ако те са насочени към реално най-големите туристически пазари на България – като Германия и Русия”- коментира Пейко Янков. Ако отидете в Германия ще видите там само реклама на Турция и Гърция, всяко второ такси в Берлин е облепено със стикери на турски курорти. България няма никакво рекламно присъствие, а  Германия е стратегическият ни туристически пазар. Показателен е дори фактът, че всички големи туроператори, които оперират у нас са немски, допълва Янков. „Държавата ни през 2009 г. е похарчила пари за участие  в цели 40 туристически борси, много от които на екзотични дестинации като Китай и Южна Корея,  както и на по няколко борси в Испания, Гърция, Италия и др. конкуретни морски дестинации, от където е ясно,че няма как да дойдат у нас туристи. Ето това е абсурд! Нито един нормален мениджър не би си позволил такова пилеене на средства по време на криза”-категоричен е съизп. директор на най-големия хотелски холдинг в Слънчев бряг Пейко Янков. Той е завършил стопанско управление и е специализирал туристически мениджмънт в Германия.

9 август 2009 г. /Несебър медия

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Акцент
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар