Жега: Новият парламент се събира на 14 юли, Бойко Борисов обеща правителство до 27-ми

Снимка: Дарик

На основание чл. 75 от Конституцията на Република България президентът Георги Първанов подписа  указ за свикване на първо заседание на новоизбраното 41-во Народно събрание на 14 юли 2009 г. в 10.00 часа. Бойко Борисов обяви, че преговори с другите дясно-политически сили не се водят в момента, но нов кабинет ще има най-късно до 27 юли...

 

 

На основание чл. 75 от Конституцията на Република България президентът Георги Първанов подписа днес указ за свикване на първо заседание на новоизбраното 41-во Народно събрание на 14 юли 2009 г. в 10.00 часа. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.
Така Първанов изпълни “заканата” си да събере новите законотворци рано сутринта, за да могат да си свършат работата, каквото заяви пред журналисти след изборите.
Според разпределението на мандатите ГЕРБ ще имат общо 116 депутати в новия парламент (26 мажоритарни и 90 избрани пропорционално), Коалиция за България - 40, избрани пропорционално, ДПС - 38 депутати (5 мажоритарни и 33 пропорционални), "Атака" - 21 пропорционални, Синята коалиция - 15 пропорционално избрани народни представители и РЗС - 10 пропорционални. По-рано днес пък бъдещият премиер Бойко Борисов съобщи, че ще свика новото правителство до 27-и юли.
 Премиерът и лидер на БСП продължава да си назначава кръжеца от приятели за посланици и генерални консули и да финализира далавери. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира новоназначените от правителството дипломати на днешното заседание на кабинета, предаде БГНЕС. Още вчера той предупреди отиващият си кабинет да не назначава свои хора, а да сдава. Днес бъдещият премиер обеща да смени всички, които Министерският съвет определи днес като представители на страната ни извън граница, но преди това щял да разговаря с президента да не подписва указа за тяхното назначаване.
Борисов обяви още, че официални преговори между него и другите дясно-политически сили не се водят в момента. Той обаче заяви, че нов кабинет ще има най-късно до 27 юли. На въпрос ще обяви ли по-рано състава на новия кабинет и резултатите от преговорите между него и партиите, заявили подкрепата си за ГЕРБ, той отговори: "Аз, за разлика от моите евентуални коалиционни партньори, имам отговорност пред избирателите, разбирам, че малките партии искат да са по-значими и затова говорят. Разбирам ги и не им се сърдя".
Запитан каква коалиция би направил и с кого, Борисов посочи, че коалиция би била осъществима, ако предложенията са такива, че не биха подвели избирателите. Той посочи, че има вариант от коалиция от партии във формат ЕНП, ноа ако не стане, ще предложи правителство на малцинството. Междувременно заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков каза пред журналисти в Министерския съвет, че протича нормален, стандартен, рутинен процес на назначения на посланици, предаде БТА. Той отказа да назове имена.
Министърът по европейските въпроси Гергана Паси съобщи пред журналисти кои са те. Дипломатът от кариерата Любомир Тодоров ще оглави посолството в Япония, за Македония заминава журналистът Боян Чуков, дипломатът Красимир Тулечки ще бъде първият ни посланик в новата държава Косово, а заместник-министърът Радион Попов, който зае този пост след оставката на Феим Чаушев, заминава за Тунис. Петимата консули ще бъдат в Чикаго, Милано, Солун, Одрин и Ню Йорк.
Всички министри, присъстващи на днешното заседание на правителството, са подкрепили кандидатурите, уточни Кючуков. По думите му документите отлежават доста преди изборите и съгласуването на посланици и генерални консули е започнало от май, а кандидатурите са внасяни между 7 юни и края на месеца. По стандарт съгласувателната процедурата отнема три-четири месеца, при всички правителства се е получавало застъпване в тази процедура, допълни зам.-министърът. "Ако се приеме, че тепърва сега се започне нова процедура, за което и да е посланическо място, това означава, че най-рано нашият посланик в съответната столица ще отпътува за там през ноември", отбеляза той.
Той коментира, че е разбираема реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че в последния момент се правят политически назначения в чужбина. Разбираема е от гледна точка на услужливо подадената информацията в един определен момент, резултат от някакъв тип революционна бдителност, каза Кючуков. Попитан дали новият министър-председател има право да не се съгласи с тези назначения, заместник-министърът каза, че има процедури, които отнемат три-четири месеца. След решението на правителството се иска съгласие от съответната страна за назначаването на дипломатите, при получаването на агремана се издава указ от президента, след което се издава заповед за командировка от министъра на външните работи, уточни Кючуков. Има достатъчно етапи, които позволяват оттук нататък този процес да тече нормално и да бъде под контрол, допълни той. Заместник-министърът, който е и бъдещ посланик във Великобритания, каза, че ще бъде в Лондон, след като приключи мандата си и предаде на новото ръководството на министерството всички функции.

09 юли 2009 / News.dir.bg 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Акцент
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар