”Алма Тур” спира работа, зарязани са и български туристи в чужбина

Снимка: Internet

Туроператорът "Алма Тур" прекрати работа. В шок и ужас са и българските туристи на фирмата в чужбина. Официална процедура по несъстоятелност не е започнала, съобщи обаче съда. В съобщение на туроператора, адресирано до "клиенти, партньори и колеги", се казва, че "поради временни финансови затруднения, временно преустановява приема на нови резервации"...

Туроператорът "Алма Тур" прекрати работа. В шок и ужас са и българските туристи на фирмата в чужбина. Появи се информация за фалит на дружеството. Официална процедура, по несъстоятелност не е започнала, съобщи обаче БНТ, като се позова на информация от съда.

 

 

В съобщение на туроператора, адресирано до "клиенти, партньори и колеги", се казва, че от 21 септември "поради временни финансови затруднения, временно преустановява приема на нови резервации". За вече направените и платени такива, които компанията няма да може да изпълни, следва да се подадат заявления за възстановяване на сумите, като срока в който ще се случи това, фирмата ще обяви по-късно.

 

"Алма Тур" апелира всеки заинтересован да се обръща към Комисията за защита на потребителите във връзка с възстановяването на суми от туристическа застраховка.

 

Фирмата стана известна с блокираните стотици руски туристи по българското Черноморие. Кризата с тях започна на 9-ти септември, когато бяха отменени два полета на "България Ер" с туристи на "Алма Тур" за Москва и Санкт Петербург. Причината бе неуредени сметки между двете компании на стойност 7 млн. лева. През следващите няколко дни националният авиопревозвач отмени всички останали полети за туристи на "Алма Тур".
Освен руски туристи в България има и български туристи на "Алма Тур" в Гърция и Турция, които очакват да се приберат.

Всички български граждани, които са заминали чрез „Алма Тур” и се намират в Гърция или Турция, ще бъдат превозени до България в събота. Това каза на пресконференция зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, предаде "Фокус".
Туристите, които имат съответния ваучер или друг платежен документ за полети на 22 и 24 септември, не трябва да заминават. Те ще бъдат обезщетени за сумите, които са платили.
Има около 6 планирани полета за тази седмица. Три – на 22 септември - за дестинациите за Санторини, Дубровник и Барселона от София. Следващите са на 24 септември – по редовните чартърни програми – Анталия от София, Анталия от Варна и до Крит от София. Договорите са тристранни – между "Алма Тур", „Астрал Холидейз” и „България Ер”, а други вече са променени и са направени двустранни – само между „Астрал Холидейз” и „България Ер”.

183 клиенти на „Алма Тур” ще бъдат извозени в събота до България. 55 българи се намират в Крит, а 128 – в Анталия.
"Не мога да скрия разочарованието си от търговското поведение на „Алма Тур”, каза Александър Масларски – и. д. председател на Комисията за защита на потребителите.
По думите му туроператорът е знаел за финансовите си задължения, но въпреки това е продължавал да продава своя продукт.
Ще забраня на „Алма Тур” да предлага туристически продукт, докато има финансови затруднения. Това представлява една нечестна търговска практика", коментира Масларски.

Потребителите, на които им предстои да заминат на туристическо пътуване, трябва да се обърнат към туроператора и да подадат заявление за възстановяване на платената от тях сума на адрес "ул. "Сердика" 12". В случай че той откаже да им върне парите, туристите трябва да се свържат със застрахователя, поясниха от КЗП.

Изпълнителният директор на ЗД "Армеец" Цветанка Крумова заяви, че дружеството има сключен договор за застраховане с "Алма Тур" и ще изплаща обезщетения на всички клиенти на туроператора, които предяват претенции за невърнати суми. Вече постъпват претенции, каза тя. Те трябва да са придружени с необходимите документи и да има доказателство, че не са върнати от "Алма Тур", обясни Крумова. В срок от 14 дни законът ни задължава да изплатим предявените претенции от клиентите, добави тя.

Христо Гълбачев от "Астрал Холидейз", посочи, че е най-важно как ще се приберат българските туристи от чужбина. "Алма Тур" се задължава да информира за всички клиенти, които се намират зад граница. Имаме отказ от тях да си изпълнят финансовите ангажименти, допълни той.
Наши клиенти няма да бъдат засегнати, заявиха за Дир.бг от "Астрал Холидейз".

БНТ съобщи, че най-големите кредитори на "Алма Тур" са УниКредит Булбанк и Централна кооперативна банка. Сред заложените пред кредиторите активи са хотели по Черноморието, луксозният хотел „Тамплиер” в Банско, както и собственост в няколко държави, където дружеството има представителства. В залог са вписани дори мобилните телефони и принтерите, купувани от дружеството преди септември 2010 г.

Сред кредиторите на дружеството са и други компании, собственост на групировката ТИМ, освен ЦКБ - ЗД „Армеец" и „България Ер", при която е заложен самият длъжник "Алма Тур Флай".

21 септември 2011 / Дир.бг

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Акцент
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар